Vem kan man lita på?

13 Aug

Lägg ditt liv i Herrens hand, Lita på honom, Ps 37:5

Vem kan man lita på? Den frågan stod med feta bokstäver på Göteborgs-Postens första sida för några dagar sedan. Frågan gällde alla de som nu deltar i friidrotts-VM i Moskva. Kan man lita på att de inte fuskar och är dopade?

Allt vi gör i livet bygger på tillit. Det gäller när vi går över gatan, när vi kör bil, när vi sätter oss i ett flygplan, när arbetar och studerar, när vi går på restaurang, när vi ska bli opererade och när vi idrottar. Vi måste kunna lita på varandra. Det är grunden för allt. Utan tillit fungerar inte livet och samhället. Det är avgörande inom politiken, affärsvärlden, mediavärlden, idrottsvärlden och förstås i våra nära relationer. Vågar jag lita på den jag lever med? Varje människa som någon gång blivit sviken vet hur ont det gör.

Eftersom vi möter så mycket svek och fusk idag så är frågan om vem man kan lita på befogad. Därför måste den fråga även vara avgörande när det gäller religion och andlighet. Bibeln är mer än något annat, en bok om tro och tillit. Den visar hur förödande det är när själviskhet, svek, lögn och korruption tar över i mänskliga relationer och den pekar på de värderingar som är de enda som håller att bygga ett tryggt liv och ett samhälle på. Nämligen sanning, kärlek och tillit. Därför är Bibeln i allra högsta grad en viktig bok för vår tid.

All tillit har sitt ursprung i kärlek och eftersom Gud är den fullkomliga kärleken, finns grunden för all tillit hos Gud.  Därför skriver Johannes: vi har lärt känna den kärlek som Gud har till oss och tror på den. 1 Joh 4:16. De trodde och kände tillit på grund av att de lärt känna och upplevt Guds kärlek.  Samma sak gällde David och därför ger han oss rådet att lägga våra liv i Herrens hand och lita på honom. Tillit, ärlighet och sanning är viktigt för Gud. Därför vill han vi människor också ska leva så. Det är det han både utmanar oss till och vill hjälpa oss med vare sig vi befinner oss i skolan, på jobbet, i familjen eller på idrottsplatsen.

Visa mig Herre, din väg, så att jag kan vandra i din sanning, Ps 86:11

Fair Play på er!

Tomas Hammar

Leave a comment